Kotitalousvähennys

Voit saada kotitalousvähennystä kotitaloustyöstä, jota teetät kotona tai vapaa-ajan asunnossa. Tällaista työtä ovat esimerkiksi siivous, lastenhoito, asunnon remontointi ja tietotekniikkalaitteiden asennus.

Kotitalousvähennys on enintään 2400 euroa vuodessa. Vähennyksen omavastuu on 100 euroa.

Kotitalousvähennystä voi saada:

❤   remonttityöstä
❤   siivous- ja kotitaloustyöstä
   hoito- ja hoivatyöstä.

Voit saada kotitalousvähennystä maksimissaan 2400 euroa vuodessa. Vähennyksen omavastuu on 100 euroa henkilöltä vuodessa.

Kotitalousvähennys on henkilökohtainen, joten voit saada puolisosi kanssa yhteensä 4800 euron vähennyksen. Jos 2400 euron raja ei ylity, vähennys kannattaa hakea vain toiselle puolisolle. Silloin omavastuu vähennetään vain yhden kerran.

Kun ostat työn ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä, voit vähentää 50 % arvonlisäverollisesta työn osuudesta. Saat maksimivähennyksen, kun yritykselle maksamastasi laskusta työn osuus on 5000 euroa (5000 euroa x 50 %) – omavastuu 100 euroa = 2400 euroa.

Kun palkkaat työntekijän, voit vähentää 20 % maksamastasi palkasta sekä palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut. Lue lisää työntekijän palkkaamisesta.

Kotitalousvähennys myönnetään vain työn osuudesta. Et voi saada vähennystä oman työn osuudesta etkä esimerkiksi työhön liittyvistä matkakuluista tai tarvikkeista.

Muista, että yrityksen pitää olla ennakkoperintärekisterissä.

Jos yritys ei kuulu ennakkoperintärekisteriin, et voi saada kotitalousvähennystä.

Tarkista aina ennen kuin teet sopimuksen, että yritys tai yrittäjä kuuluu ennakkoperintärekisteriin YTJ-yrityshausta (www.ytj.fi). Tietoja voi hakea joko yrityksen nimellä tai Y-tunnuksella. Palvelu on maksuton.

Yrityksen pitää olla ennakkoperintärekisterissä sillä hetkellä, kun teet sopimuksen. Jos yritys on sopimuksen tekohetkellä rekisterissä, saat kotitalousvähennyksen, vaikka yritys olisi poistettu rekisteristä, kun maksat laskun.

Vähennyksen voi saada tietyin ehdoin

Saat vähennyksen, kun työ tehdään:

❤   omassa kodissa;
❤   vapaa-ajan asunnossa
   vanhempien tai isovanhempien kodissa.

Asuntoa ei tarvitse omistaa, asuminen tai oma käyttö riittää.

Kuolinpesä voi saada kotitalousvähennyksen, mutta ainoastaan vainajan kuolinvuodelta. Asunto-osakeyhtiö ei voi saada kotitalousvähennystä.

   Lisätietoa saat verohallinnon sivuilta:  Kotitalousvähennys